Προχτές το βράδυ έψαχνα μία ταινία και τυχαία έπεσα πάνω στο Survivor, το παιχνίδι που έχει σπάσει τα ρεκόρ τηλεθέασης και σύμφωνα με έρευνες 1 στους 5 Έλληνες το βλέπουν. Τι είναι, όμως, αυτό που το κάνει το ελκυστικό στο κοινό;
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις τηλεοράσεις μας προβάλλεται το συγκεκριμένο παιχνίδι επιβίωσης που παρουσιάζει 24 παίκτες χωρισμένους σε δύο ομάδες να μάχονται μεταξύ τους με σκοπό την απόκτηση του επάθλου των 100.000 ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά το πολυπόθητο παιχνίδι εγκυμονεί κινδύνους για τους παίκτες που συμμετέχουν. Πρώτα από όλα, η υγεία του ανθρώπου είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό από την παραγωγή του παιχνιδιού μιας και οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες ως απάνθρωπες. Ειδικότερα, οι παίκτες δεν έχουν ούτε λίγο καθαρό νερό και δεν τρέφονται επαρκώς, με αποτέλεσμα να αποκτούν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, περνούν επτά μήνες της ζωής σε μία καλύβα, απόλυτα εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα και σε ενδεχόμενες επιθέσεις της πανίδας της περιοχής. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, γίνονται αντιληπτές οι αντίξοες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στους παίκτες.
Ακόμη ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί η παραγωγή επιλέγει να δείξει στο κοινό τις προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους παίκτες από την στιγμή που το παιχνίδι είναι καθαρά επιβίωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι προκαλούνται όχι μόνο φιλίες, αλλά και αντιπάθειες, ζήλειες και κόντρες, όπως επίσης και ερωτικές σχέσεις ανάμεσα σε παίκτες της ίδιας ή διαφορετικής ομάδας. Όλες αυτές οι οπτικές υπερπροβάλλονται ώστε να ενταθεί το ενδιαφέρον και η αγωνία των θεατών και κατ’ επέκταση η αύξηση της τηλεθέασης. Έτσι μέσα από αυτήν την διαδικασία υποτιμάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επιπλέον τα πρότυπα που περνάει αυτό το τηλεπαιχνίδι είναι λανθασμένα, καθώς δίνεται η εντύπωση πως πρέπει να ανταγωνιστείς για να κερδίσεις το οτιδήποτε στη ζωή.