Η οικονομική κρίση στην παγκόσμια κοινότητα και οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα, από την Παινέση Παυλίνα και Ράμμου Μαρία
Η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση που πρωτοεμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (2008) με επίκεντρο την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων στέγασης και αργότερα έλαβε διαστάσεις επιδημίας. Η κρίση επεκτάθηκε ταχύτατα στις αναπτυγμένες χώρες και στη έπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο, με σοβαρές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κρίση μεταφέρεται στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα την ύφεση και την πτώση της απασχόλησης. Η αντίδραση των χωρών ήταν άμεση σ’ ό,τι αφορά στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα μέτρα αυτά είχαν έναν κοινό στόχο, τη βελτίωση ρευστότητας, την κινητοποίηση επενδύσεων με σκοπό την επαναφορά οικονομίας και τη συγκράτηση απασχόλησης.
Ελληνική κρίση ονομάστηκαν οι συνέπειες και τα αποτελέσματα της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές και την αδυναμία πληρωμής του δημόσιου χρέους (2010). Η κρίση είχε και κοινωνικές επιπτώσεις καθώς προκλήθηκαν απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου και ανεργία. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές αυξήθηκαν, ενώ τα εισοδήματα μειώθηκαν. Ο συνδυασμός αυτός προκάλεσε το φαινόμενο της μετανάστευσης και αλλαγές στον τρόπο ζωής των Ελλήνων.
Γι' αυτόν τον λόγο η αύξηση των εισοδημάτων στην Ελλάδα είναι αναγκαία, καθώς οι πολίτες της χώρας μας πρέπει να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και έτσι θα μειωθεί η ανεργία αλλά και θα υπάρξει κινητοποίηση επενδύσεων που θα φέρει αύξηση της ρευστότητας του κράτους.