Γυναικοκτονίες, από την Αγγελική Τζανετοπούλου


Τον τελευταίο χρόνο έχουν παρατηρηθεί πάνω από 15 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Πολλοί θεωρούν πως ο όρος γυναικοκτονία είναι λάθος, πως δεν δολοφονούνται μόνο οι γυναίκες. Από τη στιγμή, όμως, που οι δολοφονίες στις γυναίκες έχουν αυξηθεί με ραγδαίο τρόπο οφείλουμε όλοι να δώσουμε βάση.

Βλέπουμε στη τηλεόραση και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθημερινά νεαρές κοπέλες που δολοφονούνται από τους συντρόφους τους, επειδή αποφασίζουν να μιλήσουν, να πουν τη γνώμη τους. Ο κόσμος πλέον εξελίσσεται, όλοι έχουν ελευθερία άποψης, δεν πρέπει οι γυναίκες να φοβούνται να εκφραστούν, για να μην δοθεί τέλος στη ζωή τους.

Όλοι θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στη θέση τους. Όλοι αναρωτιόμαστε, γιατί οι γυναίκες αυτές δεν φεύγουν πριν γίνει το κακό. Αφού δεν έχουμε υπάρξει, όμως, σε αυτήν τη θέση, δεν είμαστε ικανοί να τις κρίνουμε. Αυτές οι 15-20 γυναίκες τιμωρήθηκαν με θανατική ποινή, αλλά υπάρχουν άλλες τόσες που ζουν σε άθλιες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν.

Η κοινωνία, δηλαδή όλοι εμείς, πρέπει να τις βοηθήσουμε. Αρχικά, αν δούμε κάποια γυναίκα στον κοντινό μας κύκλο να περνάει κάτι παρόμοιο, ας μιλήσουμε μαζί της, ας προσπαθήσουμε να της δώσουμε θάρρος και ας τη βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Αν πάλι δεν γνωρίζουμε κάποια αντίστοιχη περίπτωση, μπορούμε με διάφορα κινήματα ή διαδηλώσεις να περάσουμε το μήνυμα πως είμαστε εδώ για εκείνες.

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών. Αρχικά λόγω τις καραντίνας οι άνθρωποι έχουν κουραστεί και έχουν "πήξει", με αποτέλεσμα να εκνευρίζονται με το παραμικρό και να καταλήγουν σε τέτοιες βίαιες πράξεις. Επιπλέον σε πολλές οικογένειες έχει παραμείνει το φαινόμενο της πατριαρχίας και θεωρούν πως οι άντρες έχουν το πάνω χέρι και εκείνοι αποφασίζουν. Τέλος τα παιδιά ακολουθούν τα πρότυπα των γονιών τους και μαθαίνουν από μικρά πως τα προβλήματα λύνονται με βία.

Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι είναι οι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν γυναικοκτονίες. Η αλήθεια είναι πως ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, ένα πράγμα πρέπει να αλλάξει. Αντί να μεγαλώνουμε τις κόρες μας μαθαίνοντας τους να είναι επιλεκτικές και προσεκτικές με τους συντρόφους τους, ας μαθαίνουμε στους γιούς μας να μην γίνονται βίαιοι στις γυναίκες τους.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz