Πανελλαδικές Εξετάσεις-Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, της Γεωργακοπούλου Λυδίας (Γ1)

 Πανελλαδικές Εξετάσεις και Νέα Τάξη Πραγμάτων


Οι Πανελλαδικές εξετάσεις πραγματοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες, προκειμένου οι μαθητές να εισαχθούν σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο, αφού ούτως ή άλλως αυτή ήταν και η μόνη τους επιλογή στον επαγγελματικό χώρο, μέχρι πριν λίγο καιρό. Οι εξετάσεις είναι μια ψυχοφθόρα πιεστική και άδικη διαδικασία, στην οποία απαιτείται υπερβολικό διάβασμα. Οι μαθητές πείθουν τον εαυτό τους πως αυτή είναι η καθοριστική περίοδος για το μέλλον τους και πως δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για να πετύχουν αυτό που ονειρεύονται.

Πλέον όμως, αρχίζουν να σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο τη διευκόλυνση των μαθητών προς την εκπαίδευση και την υποστήριξή τους στην επαγγελματική τους καριέρα. Δεν είναι απαραίτητο να περνούν όλοι οι μαθητές το βασανιστήριο των Πανελληνίων Εξετάσεων. Υπάρχει η εναλλακτική να γίνουν δεκτοί σε κάποιο ξένο πανεπιστήμιο· όμως, σε αυτή την περίπτωση οι γονείς τους επιβαρύνονται με πάρα πολλά έξοδα και επικρατεί μεγάλη πίεση και άγχος. Το ίδιο βέβαια ισχύει στην περίπτωση που χρειάζεται να μεταβούν σε κάποια άλλη πόλη για τις σπουδές τους.


Μία αξιοσημείωτη αλλαγή είναι ότι όλο και περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού αρχίζουν να ενσωματώνονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος τοποθετήθηκε πρόσφατα επί του θέματος σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη, «τα δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την ίδρυση των κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων». Κρίνει βέβαια ως σωστό το κριτήριο της βαθμολόγησης για την εισαγωγή των φοιτητών, γιατί όπως επισημαίνει: «αλλιώς το μόνο κριτήριο θα ήταν να μπαίνουν με δίδακτρα. Τα καλά πανεπιστήμια και τα μη κερδοσκοπικά δε θα πρέπει να παίρνουν κόσμο μόνο με τα δίδακτρα». Ταυτόχρονα, ανέφερε πως «δεν πρέπει να συνεχιστεί η κατάσταση του απαξιωμένου, διαλυμένου υπολειτουργούντος Λυκείου». Επιπλέον, τονίζει ότι «δεν μπορεί να κρίνεται το μέλλον των παιδιών από μία τρίωρη εξέταση» και προτείνει «το αυτονόητο που ισχύει σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Να μπαίνει ο μαθητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη συνολική εικόνα του από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, χωρίς να αποτελεί η είσοδός του στο πανεπιστήμιο το μείζον θέμα της ζωής του».

Εν τέλει, κάποτε θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το πανάρχαιο ελληνικό εκπαιδευτικό εξεταστικό σύστημα, αλλά και να εξευρωπαϊστεί. Ζούμε στον 21ο αιώνα και πολλά θέματα στην κοινωνία είναι απαραίτητο να αλλάξουν. Πάντα υπάρχουν λύσεις για το κοινό καλό και θα πρέπει με κάποιον τρόπο όλοι να αφυπνιστούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που μας εμποδίζει από την εξέλιξη.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz