H Σαχάρα πλημμύρισε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες
Πρόσφατα είδαμε στις ειδήσεις πως πλημμύρισε η έρημος Σαχάρα. Ήταν ένα ασυνήθιστο φαινόμενο που είχε να συμβεί 20 χρόνια. Tο νερό κάλυψε αμμόλοφους και μεγάλες εκτάσεις με φοίνικες. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές το ύψος των βροχοπτώσεων ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά. Παράλληλα στην Σαουδική Αραβία χιόνισε. Αυτή η δραματική καιρική αλλαγή για τη Σαουδική Αραβία έκανε το τοπίο της περιοχής μόλις και μετά βίας αναγνωρίσιμο, με τα ποτάμια και τα ρέματα - συνήθως στεγνά - να ρέουν και πάλι. Οι ισχυρές καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χαλαζοπτώσεις προβλέπεται πως θα συνεχιστούν, προκαλώντας ενδεχομένως καθυστερήσεις στις μετακινήσεις, κακή ορατότητα και περαιτέρω διαταραχές στην καθημερινή ζωή.
Ένας από τους λόγους που πλημμύρισε η Σαχάρα ήταν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το φαινόμενο έχει επηρεάσει όλη την ανθρωπότητα, καθώς και την Ελλάδα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα είχε να βρέξει 6 μήνες και εξαιτίας τoυ φαινομένου υπήρξε ξηρασία και είχαν αδειάσει τα ποτάμια και οι λίμνες. Επιπρόσθετα έχουμε πολλές πυρκαγιές σε σχέση με το παρελθόν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστικά ενώ βρισκόμαστε στον μήνα Νοέμβριο, έχει την ημέρα 50 πυρκαγιές μικρής και μεγάλης έκτασης. Επειδή τα φαινόμενα γίνονται όλο και πιο ακραία και έντονα απαιτούνται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τον περιορισμό ων συνεπειών του.
Αρχικά τα κράτη σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να κάνουν τα εξής πράγματα. Να μειώσουν της χρήσης ορυκτών καυσίμων και να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Οφείλουν να προωθήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητας με μέτρα όπως η μόνωση των κτιρίων και η αντικατάσταση των παλαιών συσκευών με νέες, πιο αποδοτικές στη χρήση. Τέλος χρειάζεται να προωθήσουν την ηλεκτροκίνηση, με την επέκταση των δικτύων φόρτισης και την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.
Αλλά και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Αρχικά μπορούμε να χαμηλώσουμε την θέρμανση κατά έναν ή δύο βαθμούς. Στην συνέχεια είναι υποχρέωση μας να κλείνουμε τα φώτα και τις συσκευές όταν δεν τα χρειαζόμαστε. Επιπλέον πρέπει να αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες με LED ή άλλα φώτα χαμηλής κατανάλωσης. Τέλος χρειάζεται να κάνουμε απλές αλλαγές στον τρόπο χρήσης του ζεστού νερού, όπως η αγορά μιας κεφαλής ντους χαμηλής κατανάλωσης νερού.
Αν δεν αλλάξουμε όλοι συνήθειες και δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης θα είναι καταστροφικές για όλους μας.