Μπανάνα: πραγματικό έργο τέχνης;, του Γιώργου Μινούση

 


Με αφορμή την πώληση μιας κοινής μπανάνας κολλημένης σε τοίχο με ταινία για $6.2 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκη, θα θέλαμε να εκφέρουμε την άποψή μας για το τι θεωρείται ή τι μπορεί να θεωρηθεί τέχνη στις μέρες μας.

Παρόλο που το συγκεκριμένο έργο θεωρήθηκε «κωμικό» εγείρονται προβληματισμοί για το τι είναι τέχνη σήμερα. Όλοι κατανοούμε πως ένα τέτοιο έργο είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από τον οποιονδήποτε. Άρα η αξία ενός έργου τέχνης οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο άτομο από το οποίο δημιουργήθηκε;

Επιπλέον, το γεγονός πως τέτοια κομμάτια αναγνωρίζονται ως τέχνη αποτελεί έμμεση προσβολή σε καλλιτέχνες που έχουν αφιερώσει όλη τους την ζωή και που είναι ικανοί να δημιουργήσουν πραγματικά αριστουργήματα! Θαυμάζοντας, λοιπόν, μια μπανάνα κολλημένη σε τοίχο «χλευάζουμε» μεγάλα ονόματα όπως ο Πικάσο, ο Ντα Βίντσι, ο Βαν Γκογκ και άλλοι.

Ταυτόχρονα η σημερινή κοινωνία έχει οδηγηθεί σε ένα σημείο που η κατοχή κάτι περίεργου, κάτι διαφορετικού και κάτι ιδιότροπου σε κάνει αυτόματα περισσότερο αρεστό στο σύνολο. Το ιδιότροπο είναι εκκεντρικό! Αυτό μεταφράζεται και στην τέχνη. Και είναι κάπως «τραγικό». Διότι η δημιουργία κάτι περίεργου δεν απαιτεί απαραίτητα ιδιαίτερη σκέψη ή χρόνο. Αντιθέτως, για να τελειοποιηθεί ένα παραδοσιακό τέχνασμα απαιτείται μια αφοσίωση, μια αφιέρωση χρόνου, μια εισαγωγή σε ένα κύκλο σκέψεων και ιδεών.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz