Μπορεί τελικά το ipad να αντικαταστήσει το βιβλίο;, της Μαριέττας Γκίκα



Εδώ και μερικά χρόνια έχει γίνει εισβολή των ηλεκρονικών συσκευών στη ζωή μας. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως στο μέλλον τα βιβλία θα αντικατασταθούν από τα e-books.Είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα;

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα βιβλία δεν βρίσκονται σε κίνδυνο. Πιστεύουν πως η αίσθηση του βιβλίου, δηλαδή το ξεφύλλισμα και η υφή του δεν μπορούν να αντικατασταθούν με ‘προτάσεις’ ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως η οικονομική κρίση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην μείωση των πωλήσεων. Κάποια ερωτήματα με βάση αυτό το θέμα απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα ‘‘Από την Ιλιάδα στο ipad: Το μέλλον του βιβλίου και των αναγνωστών’’ που διοργανώθηκε από την Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Institute of Ideas.
Η συντονίστρια, ιδρύτρια και διευθύντρια του Institute of Ideas υποστήριξε ότι η μείωση των αναγνωστών είχε ξεκινήσει πριν από την έλευση ηλεκρονικών συσκευών ανάγνωσης και ότι ο λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι η έλλειψη του κατάλληλου ‘‘κλίματος’’. Στον λόγο της επίσης ανέφερε πως το διάβασμα ενός βιβλίου έχει γίνει πια καταναγκαστικό έργο και πως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες επηρεάζοντας τους νέους, προτείνοντάς τους ένα καλό βιβλίο.

Τελικά τα βιβλία βρίσκονται υπό εξαφάνιση;

Κατά την γνώμη των περισσοτέρων ανθρώπων τα βιβλία δεν βρίσκονται υπό εξαφάνιση για τον απλό λόγο ότι η αίσθηση του βιβλίου στο χέρι του ανθρώπου δεν θα μπορέσει να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο, ακόμα και αν υπάρχει οικονομική κρίση.

Πηγή: Καθημερινή-Τέχνες και γράμματα Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz