Στο φως πέντε βασιλικοί τάφοι στη Βεργίνα




























Βασιλικούς τάφους, πέντε στον αριθμό, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών. Πρόκειται για την ταφική συστάδα των Τημενιδών που βρίσκεται σε μια άκρη του νεκροταφείου των Αιγών και που σύμφωνα με τη διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, την αποτελούν τρεις κιβωτιόσχημοι και δύο μακεδονικοί τάφοι, εκ των οποίων ξεχωρίζει ο ένας. Όπως δηλώνει στο Έθνος η κ. Κοτταρίδη, οι τάφοι είναι βάναυσα λεηλατημένοι, είναι όμως εντυπωσιακά τα στοιχεία της ταφικής αρχιτεκτονικής, τα οποία αναδεικνύονται καθώς και η προσωπογραφία της βασιλικής οικογένειας.


























Ο συγκεκριμένος τάφος που ξεχωρίζει, έχει μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα με λευκούς τοίχους, διακοσμημένους με ζωγραφιστή γιρλάντα, με βλαστάρια, λουλούδια και φύλλα κισσού. Πρόκειται για το παλαιότερο δείγμα που ξέρουμε για τη Μακεδονία. Η ανασκαφέας κ. Κοτταρίδη, αναφέρεται με θαυμασμό στην άφθονη κεραμική. Οι κομψές κυρίως λευκές λήκυνθοι - χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών - χρονολογούν το σύνολο στο 420/410 π.Χ. Βρέθηκε και ένα ξίφος σιδερένια που δεν πήραν οι τυμβωρύχοι, το οποίο μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον Βασιλιά Περδίκκα Β' (454-413 π.Χ), ο οποίος είχε δώσει σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει το βασίλειο του ανεξάρτητο κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Δίπλα σε ιωνικό τάφο που οι σκαπανείς έφεραν στο φως το 1987, φέτος, βρέθηκε ένας νέος μακεδονικός τάφος με δωρικές κολόνες. Η πρόσοψή του παρουσιάζει αντιστοιχίες με εκείνη του τάφου του Αλέξανδρου Δ', γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης. 
























Η παρουσία καταλοίπων εντυπωσιακών ταφικών πυρών, καθώς και το μέγεθος και η μορφή των μνημείων οδηγούν τους αρχαιολόγους στο να τους συνδέσουν με την οικογένεια των Μακεδόνων Βασιλέων, τους Τημενίδες. Μάλιστα η κ. Κοτταρίδη, δεν αποκλείει, κάποιος από τους τάφους να φιλοξένησε τον ίδιο τον Κάσσανδρο ή έναν από τους γιους του, που σαν παιδιά της Θεσσαλονίκης ανήκαν κι αυτοί στην ένδοξη δυναστεία των Τημενίδων. Τα νέα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα από τη διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της 27ης συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: www.lifo.gr








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz