Νόμπελ ειρήνης 2014, της μαθήτριας του Γ1 Μελίνας Βλάμη

Το Bραβείο Νόμπελ είναι ένα σύνολο από ετήσια διεθνή βραβεία που απονέμονται σε μια σειρά από κατηγορίες σε αναγνώριση των πολιτισμικών ή και επιστημονικών επιτευγμάτων. Η διαθήκη του Σουηδού εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ ίδρυσε τα βραβεία το 1895. Τα βραβεία στη Φυσική, στη Χημεία, στη Φυσιολογία ή Ιατρική, στη Λογοτεχνία και στην Ειρήνη για πρώτη φορά απονεμήθηκαν το 1901. Το σχετικό Βραβείο στις Οικονομικές Επιστήμες της Τράπεζας της Σουηδίας στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ δημιουργήθηκε το 1968. Μεταξύ 1901 και 2012, τα Βραβεία Νόμπελ και το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών απονεμήθηκαν 555 φορές σε 856 άτομα και οργανισμούς. Με μερικούς να έχουν λάβει το Βραβείο Νόμπελ περισσότερες από μία φορά, αυτό κάνει ένα σύνολο 835 ατόμων και 21 οργανισμών.
Από τα βραβεία Νόμπελ 2014 το πιό εντυπωσιακό κατά τη γνώμη μου είναι το Νόμπελ ειρήνης το οποίο απονεμήθηκε στην Μαλάλα Γιουσαφζάι για τον αγώνα της στο δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε blog, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.
Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.
Η Μαλάλα ζει πλέον στη Βρετανία και δεν φαίνεται να είναι πιθανό να επιστρέψει στο Πακιστάν για να ζήσει μόνιμα εξαιτίας των απειλών που δέχεται για τη ζωή της.
«Καθήκον μας πλέον είναι να διασφαλίσουμε ότι το Πακιστάν θα γίνει μια χώρα στην οποία η Μαλάλα θα μπορούσε να επιστρέψει μια μέρα με ασφάλεια και να συνεχίσει να εργάζεται χωρίς να φοβάται για τη ζωή», επισημαίνει η εφημερίδα The News.
Οι εφημερίδες που εκδίδονται στη εθνική γλώσσα, τα ουρντού, είναι γενικά πιο μετριοπαθείς στις αντιδράσεις τους για τη βράβευση της Μαλάλα από αυτές που εκδίδονται στα αγγλικά.
«Το βραβείο Νόμπελ της Μαλάλα δείχνει ότι το Πακιστάν είναι μια ειρηνική χώρα και ότι οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη», αναφέρει η συντηρητική εφημερίδα Νάουα-ε-Ουακτ, χαρακτηρίζοντας τη νεαρή ακτιβίστρια «Κόρη του έθνους».

«Αν υπάρχει το πάθος και η ειλικρίνεια, οι προσπάθειες θα ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και τα χειρότερα εμπόδια, αυτό είναι το μήνυμα αυτού του Νόμπελ», υπογραμμίζει η Τζανγκ, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στο Πακιστάν.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz