Ιός Έμπολα, παγκόσμια απειλή, του μαθητή του Γ4 Αλέξανδρου Παυλόπουλου

Η Νόσος του Έμπολα (EVD) είναι μια ανθρώπινη νόσος. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν από δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια.

Ο ιός μεταδίδεται από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος του μολυσμένου ανθρώπου ή ζώου. Η διάδοση μέσω του αέρα στο φυσικό περιβάλλον δεν αποτελεί τεκμηριωμένη άποψη. Πιστεύεται ότι μεταφορά και η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται από ένα είδος νυχτερίδων οι οποίες δεν μολύνονται.
Δεν υπάρχει προς το παρόν ειδική θεραπεία για την ασθένεια. Στις προσπάθειες για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν μολυνθεί περιλαμβάνονται η ενυδάτωση με στοματική παροχή υγρών ή η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Οι πιθανότητες θνησιμότητας της νόσου ξεπερνούν το 50%, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα περιστατικά καταλήγουν σε θάνατο.
Η νόσος του Έμπολα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Από το 1976 όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, έως το 2013, έχουν μολυνθεί λιγότερα από 1.000 άτομα ανά έτος. Η μεγαλύτερη έξαρση του ιού έγινε το 2014 με περισσότερα από 1.600 κρούσματα μόνο από τον Αύγουστο του ίδιου έτους, στις χώρες Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Νιγηρία. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εμβολίου συνεχίζονται, ωστόσο, το κατάλληλο εμβόλιο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.
Λόγω της έντονης μετάδοσης από μολυσμένους πιθήκους και χοίρους σε ανθρώπους, η πρόληψη πρέπει να περιλαμβάνει εντατικούς ελέγχους αυτών των ζώων για τυχόν μόλυνση, και θανάτωση τους εφόσον αποδειχθούν θετικά στον ιό με τον κατάλληλο ενταφιασμό. Επίσης, το κατάλληλο μαγείρεμα του κρέατος και η προστατευτική ενδυμασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και χειρισμού κρεάτων είναι επίσης επιβοηθητική. Επιπλέον, είναι απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών, όταν βρίσκεται κανείς κοντά σε άτομο που έχει προσβληθεί από τη νόσο.

Η Ελλάδα στη δική της προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη πρόληψη του ιού μέσα στα εδάφη της έχει λάβει μέτρα που συστήνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. Έχει προχωρήσει στην πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, ενώ με την εφαρμογή «της κάρτας του επιβάτη», ο κάθε επιβάτης που έρχεται από τις άμεσα εμπλεκόμενες στον ιό χώρες θα πρέπει να απαντήσει εάν τυχόν εμφανίζει συμπτώματα  που θα μπορούσαν να είναι του Έμπολα (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, προβλήματα του γαστρεντερικού, εξανθήματα, αιμορραγίες). Επίσης έχει κάνει ήδη ασκήσεις «ετοιμότητας» για ενδεχόμενο κρούσμα μέσα από τα σύνορα της και έχει δώσει τις απαραίτητες οδηγίες, για την σωστή αντιμετώπιση  ενδεχόμενου κρούσματος, σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς (υγειονομικό προσωπικό, προσωπικό λιμενικού, αστυνομίας, ένοπλες δυνάμεις) αλλά και στους ταξιδιώτες. Ακόμα έχει προετοιμασθεί ειδικός χώρος νοσηλείας ύποπτου κρούσματος και έχει αρχίσει η εκπαίδευση της σωστής χρήσης του ειδικού εξοπλισμού από τους γιατρούς. Άλλωστε, όπως ανέφερε στην εφημερίδα Καθημερινή η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Τζένη Κρεμαστινού, «η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά».








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz