Νευρική ανορεξία: Η νόσος του 21ου αιώνα; της μαθήτριας του Γ1 Μαρίας Δόξα

Η νευρική ανορεξία αποτελεί μια από τις σοβαρότερες αρρώστιες που μαστίζουν την ανθρωπότητα στην σύγχρονη εποχή. Η νόσος αυτή συναντάται  κυρίως σε μεγαλύτερο βαθμό στα κορίτσια  κατά την περίοδο της εφηβείας και σε μικρότερο βαθμό στα αγόρια αντίστοιχα την ίδια περίοδο. Αποτελεί μια ασθένεια  περισσότερο ψυχική παρά σωματική. Τα άτομα τα οποία πάσχουν από αυτή την ασθένεια νιώθουν πείνα αλλά επιτρέπουν στους εαυτούς τους να καταναλώνουν μόνο πολύ μικρές ποσότητες φαγητού.  Αποτελεί μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα, το φαγητό και την διατροφή τους.

Τα αίτια που προκαλούν την νευρική  ανορεξία
·         Πιστεύεται ότι η ανορεξία είναι κληρονομήσιμη σε μεγάλο βαθμό με ποσοστό κληρονομικότητας που κυμαίνεται  από 56%-84%.
·         Εγκεφαλική ροή αίματος
·         Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
·         Δυσλειτουργίες στην σεροτονίνη, ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα νευρικής ανορεξίας  σε εκείνες τις περιοχές του μυαλού με υποδοχείς σεροτονίνης
·         Λεπτίνη και γκρελίνη. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται κυρίως από τα λιποκύτταρα στο λευκό λιπώδη ιστό του σώματος και έχει μια ανασταλτική επίδραση στην όρεξη, προκαλώντας ένα αίσθημα κορεσμού. Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που προκαλεί το συναίσθημα της όρεξης που παράγεται στο στομάχι και στο πάνω τμήμα του λεπτού εντέρου. Τα επίπεδα κυκλοφορίας και των δυο ορμονών αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα στον έλεγχο του βάρους. Παρόλο που συχνά συσχετίζονται με την παχυσαρκία και οι δύο έχουν εμπλακεί στην παθολογία της νευρικής ανορεξίας και της νευρικής βουλιμίας.

Αντιμετώπιση της νόσου
Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τρεις βασικούς τομείς:
·         Να αποκαταστήσει το φυσιολογικό βάρος του ατόμου.
·         Να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την ασθένεια.
·         Να μειώσει ή να εξαφανίσει συμπεριφορές ή σκέψεις που αρχικά οδήγησαν στην διαταραγμένη διατροφή του ατόμου.
Παράγοντες που βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου
·         Διατροφή
·         Φαρμακευτική αγωγή
·         Θεραπεία
·         Βελονισμός και γιόγκα που αποτελούν εναλλακτικές  μεθόδους

·         Και η διαρκής έρευνα και ενημέρωση πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz