ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ Β΄ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟΥ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΑΛΗΣ κ. Μ. ΜΕΤΑΞΑ - Δημοσιογραφική έρευνα: Κεφαλληνιάδη Μαρίνα (Γ2)



ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ… ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ 

κ. Μεταξά, που οφείλεται το φαινόμενο του κόκκινου φεγγαριού;
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην έκλειψη Σελήνης. Για να έχουμε έκλειψη Σελήνης θα πρέπει ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη να βρεθούν στην ίδια ευθεία γραμμή. Το φαινόμενο της έκλειψης Σελήνης που παρατηρείται τότε, οφείλεται στο εξής γεγονός: η σκιά της Γης που δημιουργείται από το φως του Ήλιου, πέφτει στη Σελήνη. Το κόκκινο χρώμα που παίρνει το φεγγάρι συμβαίνει, επειδή το φως του Ήλιου, που περνά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, ενισχύει σ’ αυτή την περίπτωση τα κόκκινα χρώματα. 

Κάθε πότε έχουμε κόκκινο φεγγάρι;
Εφτά φορές τον χρόνο έχουμε ολικές εκλείψεις, είτε Σελήνης, είτε Ηλίου. Ο συνδυασμός όμως υπερσελήνης και έκλειψης είναι σπάνιο φαινόμενο. Στην Ελλάδα, είναι ελάχιστες οι φορές που είναι ορατές οι εκλείψεις της υπερσελήνης. 

Μπορεί το φεγγάρι να πάρει και άλλα χρώματα κατά την διάρκεια της έκλειψής του;
Όχι δεν μπορεί, διότι ενισχύονται μόνο τα κόκκινα χρώματα. 

Έχετε υπόψη σας αν οι άνθρωποι συνδέουν το κόκκινο φεγγάρι με προλήψεις;
Τα παλαιότερα χρόνια πολλοί άνθρωποι συνέδεαν αυτά τα φαινόμενα με προλήψεις. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε σ’αυτές, γιατί οι εκλείψεις είναι απλώς φυσικά φαινόμενα και δεν πρέπει να επηρεάζουν τις αντιλήψεις μας για τη ζωή. 

Το φαινόμενο αυτό είναι ορατό μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε όλον τον κόσμο;
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ορατό σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά εμφανίζεται ανά περιοχή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα στη χώρα μας εμφανίστηκε φέτος και θα εμφανιστεί πάλι το 2033. 













Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz