Ο ΥΠΝΟΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ… ΘΡΑΝΙΑ - ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΔΗ ΜΑΡΙΝΑ (Γ2)



   Πολλοί έφηβοι ξενυχτούν μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση. Αλλάζουν το βιολογικό τους ρολόι, κάνοντας την νύχτα μέρα. Αγωνίζονται να παραμείνουν ξύπνιοι, μολονότι  νυστάζουν πολύ, μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι αυτοί είναι οι κυρίαρχοι του εαυτού τους. Υπάρχουν όμως και πολλοί που ξενυχτούν επειδή πραγματικά δεν μπορούν, αν και θέλουν, να κοιμηθούν. 
 
Οι αιτίες της αϋπνίας μπορεί να είναι πολλές, όπως για παράδειγμα η συναισθηματική φόρτιση, το αγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση καφέ λίγο αργά το απόγευμα ο κακός φωτισμός του υπνοδωματίου,ακόμα και ένα παλιό στρώμα κρεβατιού.
Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, τόσο της ηθελημένης αϋπνίας όσο και της ακούσιας τα αποτελέσματα είναι τα ίδια, πονοκέφαλος, αίσθηση εξάντλησης, αδυναμία συγκέντρωσης, νευρικότητα.
Ο ύπνος είναι ευεργετικός για τον οργανισμό μας. Προστατεύει το σώμα αποκαθιστώντας την σωματική μας υγεία, βοηθάει στην ελάττωση του σωματικού βάρους, μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, προσθέτει ενέργεια, βελτιώνει την μνήμη και μειώνει το στρες. Είναι απαραίτητος και δεν πρέπει να τον στερούμε από τον οργανισμό μας.
Ένα καλό στρώμα που θα στηρίζει το σώμα μας, ένα καλό μαξιλάρι ο ορισμός σταθερής ώρας ύπνου, η σωστή ατμόσφαιρα, δηλαδή όχι ανοικτός υπολογιστής ή τηλεόραση, η αποφυγή κατανάλωσης καφέ, φαγητών με πολλά λιπαρά αλλά και αναψυκτικών το βράδυ.Όσοι καθιέρωσαν να κοιμούνται κάθε βράδυ την ίδια ώρα βελτίωσαν 15% το πρόβλημα της αϋπνίας τους.  Ακόμη, ένα χλιαρό ντους, η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου ή η χαλαρή μουσική αλλά και η γαλήνη που φέρνει η προσευχή, βοηθούν τον άνθρωπο να έχει καλό ύπνο και να μην ξενυχτά.              
   








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz