Το Φίλημα - Νεφέλη Τσεκούρα (Γ2)



    Ένα ωραίο διήγημα είναι “Το Φίλημα” του Μιχαήλ Μητσάκη. Αναφέρεται στη μάχη στο Μανιάκι όπου οι Έλληνες πέσανε ηρωικά μαχόμενοι ενάντια στους Τούρκους. Πολέμησαν όμως τόσο γενναία  ώστε συγκίνησαν ακόμα και τους αντιπάλους τους τους Τούρκους. 

     Σε αυτό το διήγημα αναφέρεται μια διαχρονική και σοφή πρόταση: “έπεσαν χαμαί, άψυχοι ναι, ηττημένοι όχι”. Αυτή η πρόταση δείχνει  τον ηρωισμό τους. Και σε άλλες περιπτώσεις της ιστορίας ταιριάζει αυτή η πρόταση σε ανθρώπους που περικυκλώθηκαν από τον εχθρό και δεν τα παράτησαν σε ανθρώπους που πολέμησαν ενώ ήξεραν πως θα χάσουν και αυτούς τούς ανθρώπους πρέπει να τούς θυμόμαστε με σεβασμό και θαυμασμό.
   

 Στη Μάχη στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου, ο Παπαφλέσσας βρήκε τον θάνατο προβάλλοντας ηρωική αντίσταση μαζί με τους λίγους άνδρες που του είχαν μείνει. Μετά το τέλος της μάχης ο Ιμπραήμ ζήτησε από τους στρατιώτες του να αναζητήσουν και να βρουν το νεκρό σώμα του Παπαφλέσσα. Όταν εκείνοι το βρήκαν, τους διέταξε να τοποθετήσουν πάνω στο ακέφαλο πτώμα το κεφάλι και να τον στήσουν σε μια βελανιδιά που βρισκόταν εκεί. Τότε ο Ιμπραήμ πλησίασε τον νεκρό Παπαφλέσσα και τον φίλησε στο μέτωπο σε ένδειξη αναγνώρισης της γενναιότητας και του ανιδιοτελούς θάρρους του.










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz