Ένα βιβλίο για την επέτειο του Πολυτεχνείου – "Τα γενέθλια" της Ζωρζ Σαρή - Μαργαρίτα Μάου (Γ3)



Ένα βιβλίο επετειακό που θα αγγίξει τις καρδιές σας. «Τα γενέθλια» της Ζωρζ Σαρή αναφέρονται στην εποχή του 1970 που στην Ελλάδα υπήρχε δικτατορία. Συγκεκριμένα το βιβλίο μας αφηγείται τη ζωή της Άννας που ανυπομονεί για τα ένατα γενέθλιά της, καθώς και για την άφιξη του αγαπημένου της νονού από την Θεσσαλονίκη, με τον οποίο έχουν την ίδια μέρα γενέθλια.

Όμως την μέρα των γενεθλίων της γίνεται δικτατορία και όλα καταστρέφονται. Τα μπαλόνια της φαντασίας της σκάνε και καταλαβαίνει πως τίποτα δεν θα είναι έτσι όπως το περίμενε, έτσι όπως το φανταζόταν – και προπάντων τα γενέθλιά της. Όλοι σοβαρεύουν, όλοι φοβούνται, όλοι μεγαλώνουν απότομα.  Στο νονό της, που ήταν καθηγητής πανεπιστημίου, απαγγέλθηκαν σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το σχολείο της μετατρέπεται σε κρυφό σχολειό και αρκετοί συμμαθητές της ήταν ορφανοί επειδή οι γονείς τους ήταν είτε φυλακισμένοι είτε στην εξορία. Οι ρυθμοί ζωής στην οικογένειά της γίνονται πιο γρήγοροι και πιο αγχώδεις. Σημειώνεται μάλιστα, πως μέχρι και τα παιδιά αρχίζουν να επαναστατούν ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, με όποιο τρόπο μπορούν.

Με αυτό βιβλίο πληροφορούμαστε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο του 1970. Είναι όμως και ένας ευχάριστος τρόπος να αξιοποιήσει κανείς τον ελεύθερο χρόνο του.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz