ΤΟ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΥ - Αναστοπούλου Ελένη (Γ1)




       O Φερνάο ντε Μαγγαλιάϊς, ή όπως είναι γνωστός σήμερα, Φερδινάνδος Μαγγελάνος ήταν Ευπατρίδης στη καταγωγή, γεννήθηκε στη Σαμπρόσα της Πορτογαλίας το 1480 και φονεύθηκε στο νησί Μακτάν των Φιλιππίνων το 1521. Ήταν θαλασσοπόρος και ήταν ο πρώτος που έκανε ολοκληρωτικά τον γύρο του κόσμου αποδεικνύοντας τελικά πως η Γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη όπως πίστευαν οι άνθρωποι στην εποχή του.
       Μαγγελάνος φοίτησε στο σχολείο της βασίλισσας της Λισαβόνας όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την αστρονομία, την χαρτογραφία και την πλοήγηση με την βοήθεια των άστρων, γνώσεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του.
Το 1505, συμμετείχε σε μία πορτογαλική εξόρμηση 22 πλοίων προς την Ινδία, όπου οι Πορτογάλοι, κατέκτησαν σημεία της Ινδικής χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής του Ινδικού Ωκεανού, ώστε να ενισχύσουν την εμπορική τους ισχύ, μέσω του θαλάσσιου δρόμου. Το 1511, μαζί με τον Φρανσίσκο Σεράου συμμετείχε στην κατάκτηση της Μάλακα. Μετά την κατάκτηση ο Μαγγελάνος, το 1512, επέστρεψε στην Πορτογαλία. Εκεί, έλαβε μία επιστολή η οποία ανέφερε την μεγάλη παραγωγή μπαχαρικών που γίνονταν στις Μολούκες. Τότε, ο Μαγγελάνος σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βρεθεί ένας δεύτερος θαλάσσιος δρόμος προς τα νησιά, πλέοντας δυτικά, μέσω του Νέου Κόσμου. Τα πράγματα όμως για τον Μαγγελάνο, δεν εξελίχθηκαν καλά. Λόγο μιας αδικαιολόγητης απουσίας του από τον στόλο, τέθηκε σε δυσμένεια υπηρετώντας στις ακτές του Μαρόκου όπου εκεί τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να αποκτήσει μόνιμη χωλότητα. Αυτό, λειτούργησε αρνητικά στην καριέρα του στον Πορτογαλικό στόλο από τον οποίο στην συνέχεια διώχτηκε, λόγο μια κατηγορίας για παράνομο εμπόριο. Μετά από προσπάθειες κατάφερε να κερδίσει πάλι μια θέση στον στόλο ως ναύτης, την οποία και έχασε λίγο αργότερα λόγω του τραυματισμού του. Το ίδιο έτος κιόλας, άφησε την Πορτογαλία και μετακόμισε στην Σεβίλλη. Εκεί, μελετούσε για το πού θα μπορούσε να βρεθεί κάποιο θαλάσσιο πέρασμα από την Αμερική που θα οδηγούσε στα νησιά των μπαχαρικών. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1519, ο Μαγγελάνος έφτασε στις βορειοανατολικές ακτές της Βραζιλίας, τις οποίες όμως δεν προσέγγισε καθώς άνηκαν στους Πορτογάλους και περιέπλευσε μέχρι που έφτασε και αγκυροβόλησε στον κόλπο. Από εκεί, συνέχισε πλέοντας νοτιότερα φτάνοντας στις 10 Ιανουαρίου του 1520 στο Ρίο δε λα Πλάτα και στις 30 Μαρτίου, έχοντας πλέον περάσει σε ανεξερεύνητες ακτές, κατέπλευσε στον όρμο που σήμερα βρίσκεται η πόλη της Αργεντίνης. Εκεί, έχτισε και τον πρώτο οικισμό. Τρεις μέρες μετά, στα 2 από τα 5 πλοία που βρίσκονταν εκεί, ξέσπασε ανταρσία ,την οποία κατέστειλαν οι περισσότεροι άντρες της αποστολής, τιμωρώντας τους πρωτεργάτες με θανάτωση ή εγκατάλειψη στη ακτή
       Στις 21 Οκτωβρίου 1519, τα πλοία συνέχισαν και έφτασαν στο Ακρωτήριο Βιργένες. Εκεί, ο Μαγγελάνος είδε πως στην ακτή υπήρχε ένα άνοιγμα που έμοιαζε με εκβολή ποταμού. Το νερό όμως, παρέμενε αλμυρό και τα βάθη, δεν μειωνόντουσαν όπως συμβαίνει στα ποτάμια. Τότε, έστειλε τα πλοία Κονσεπσιόν  και Σαν Αντόνιο, να κάνουν έναν αναγνωριστικό πλου. Από τα δύο αυτά πλοία, επέστρεψε μόνο το ένα καθώς το άλλο λιποτάκτησε και επέστρεψε στην Ισπανία. Ο Μαγγελάνος, ήδη βρισκόταν στην αρχή του πορθμού που σήμερα έχει το όνομα του. Αφού τον διέπλευσε με τα τρία εναπομείναντα πλοία, στις 28 Νοεμβρίου του 1520, έγινε ο πρώτος ευρωπαίος που βγήκε στον Ωκεανό τον οποίο ονόμασε Ειρηνικό, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που συνάντησε. Ο Μαγγελάνος, συνέχισε να πλέει βορειοδυτικά διασχίζοντας τον Ειρηνικό ωκεανό. Μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, στις 17 Μαρτίου του 1521, έγινε ο πρώτος ευρωπαίος που διέπλευσε τον μεγαλύτερο ωκεανό του Πλανήτη, έχοντας φτάσει στις Φιλιππίνες αποφάσισε να επιτεθεί στους ιθαγενείς. Όμως τα πράγματα δεν εξελιχτήκαν έτσι όπως τα υπολόγισε καθώς οι άντρες του δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσουν. Έτσι, ο Μαγγελάνος και σχεδόν όλοι οι άντρες βρήκαν τραγικό θάνατο στις Φιλιππίνες το 1521.
       Παρόλο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του, ο Μαγγελάνος έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους Μεσημβρινούς της Γης. Αν και πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, πως η Γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz