ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ: ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ - Γιαννακανδροπούλου Θάλεια (Γ1)




Αν και το Παρίσι υποδέχεται εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο, πολλοί αγνοούν την ύπαρξη των αχανών  κατακομβών.
Πρόκειται  για ένα υπόγειο σύστημα από σήραγγες που εκτείνεται  320 χιλιόμετρα κάτω από την πόλη. Ο σκοπός της κατασκευής  ήταν η αποθήκευση οστών όπου κατέκλυζαν τα νεκροταφεία της πόλης με αποτέλεσμα την εξάπλωση ασθενειών.  Το ξεχωριστό με αυτές τις υπόγειες στοές είναι ο τρόπος διακόσμησής τους που προκαλεί ρίγος στους επισκέπτες. Οι τοίχοι, τα ταβάνια και τα πατώματα των κατακόμβων είναι καλυμμένα από οστά και κρανία που συνοδεύονται από απόκοσμο φωτισμό. Κανείς δεν ξέρει ποιος έδωσε μορφή στο χάος στοιβάζοντας τα κόκκαλα, ή διαμορφώνοντας τα περίτεχνα σύμβολα στους τοίχους.
Πριν μετατραπούν σε οστεοφυλάκια, τον 18ο αιώνα, οι κατακόμβες είχαν διάφορες χρήσεις.  Αξιοποιήθηκαν από τους Ρωμαίους ως ορυχεία ασβεστόλιθου και υπήρξαν καταφύγιο για την γαλλική αντίσταση κατά την διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου. 

Ακόμα, λόγω εδάφους, που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, οι κατακόμβες  προσφέρθηκαν για την καλλιέργεια μανιταριών. Τέλος, χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως την διακίνηση ναρκωτικών .  Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των κατακόμβων παραμένει αχαρτογράφητο, ενώ μόνο κάποια τμήματα είναι ανοικτά στο κοινό.  
Η εξερεύνησή τους είναι επικίνδυνη και παράνομη και φρουρούνται από ειδική αστυνομική ομάδα. Παρ΄όλα αυτά, ορισμένοι φανατικοί δεν διστάζουν, βάζοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους να εξερευνούν τα καλά κρυμμένα μυστικά των κατακόμβων.








Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz