Πόλεμος στην Ουκρανία, του Αλιγιζάκη Γεράσιμου


    23 Μαρτίου του 2023 και συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε από τις 24 του Φλεβάρη του 2022. Ακόμα δε φαίνεται στο ορατό μέλλον η λήξη του. Έχει ταρακουνήσει και έχει βάλει σε σκέψη όλα τα κράτη της Ευρώπης. Το κάθε κράτος προσπαθεί να οργανώσει την εξωτερική πολιτική του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργήσει έριδες και με τις δύο πλευρές και να ακολουθήσει τον δρόμο του δικού του συμφέροντος. Οι Ουκρανοί άμαχοι έχουν είτε αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να ζουν τη φρίκη στη χώρα τους. Παράλληλα, οι υπόλοιποι μαχόμενοι ζουν σε άθλιες συνθήκες στον πόλεμο θέτοντας σε κίνδυνο κάθε δευτερόλεπτο τη ζωή τους. Σύμφωνα με Νορβηγική εκτίμηση στις 22 Γενάρη του 2023 οι νεκροί υπολογίζονται στους 280.000. Από αυτούς 180.000 είναι οι Ρώσοι νεκροί και 100.000 οι Ουκρανοί. Ταυτόχρονα οι άμαχοι νεκροί κυμαίνονται κάπου στις 30.000, ανεξάρτητα από τους 280.000 νεκρούς. 



    Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αρνητικές. Πιο συγκεκριμένα:


  • Η Ευρώπη (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία , Ιταλία, Ελλάδα)  αλλά και πολλές άλλες χώρες όχι μόνο δεν ευνοούνται αλλά βιώνουν αυτή τη στιγμή ένα οικονομικό πρόβλημα, την αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που προκαλεί ανησυχία στον λαό σε οικονομικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της εξωτερικής πολιτικής που έχουν ακολουθήσει αυτά τα κράτη έχουν διαταράξει τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ρωσία υποστηρίζοντας την Ουκρανία και προϊόντα που εμπορευόντουσαν από τη Ρωσία πλέον πρέπει να βρουν νέο παραγωγό κάτι που οδηγεί σε μια αλλαγή πολλές φορές όχι ευνοϊκή διότι μπορεί αν παρουσιαστούν νέα προβλήματα στον νέο παραγωγό. Τα προϊόντα που έχουν προβληματίσει πολύ κόσμο είναι τα καύσιμα κυρίως που έχουν πάρει μια πραγματική τρομακτική άνοδο λόγω του πολέμου. Μια περίπτωση είναι της Ελλάδας που ενώ εμπορευόταν φυσικό αέριο από την Ρωσία διαταράσσοντας τις σχέσεις με την Ρωσία  πλέον εμπορεύεται αυτό το καύσιμο από άλλες χώρες που έχει οδηγήσει σε άνοδο αυτού του προϊόντος αλλά και προβλήματα οικονομικά και για να πραγματοποιηθεί η χρήση του από τους ανθρώπους.
  • Η Αμερική από την άλλη μεριά ευνοείται διότι με αυτόν τον πόλεμο μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ελέγξει όλη την Ευρώπη. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανάγκη τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Αμερική που υποστηρίζει την Ουκρανία, για να μην αφήσει την Ρωσία να επεκτείνει την κυριαρχία της. Ταυτόχρονα η τιμή του δολαρίου αυξάνεται και οι τράπεζες της Αμερικής ευνοούνται, ενώ και το ρούβλι αλλά και το ευρώ υποτιμούνται λόγω του πολέμου. Επίσης γνωρίζουμε ότι η Ρωσία με την Αμερική είναι στις τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο (μαζί με την Κίνα) και ενώ η Ρωσία υφίσταται απώλειες και περιθωριοποιείται σε πολλούς τομείς, η Αμερική έχει συνεχή ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά η πολιορκία της Ουκρανίας από τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει και στην καθυπόταξη της Ουκρανίας. Σε αυτήν την περίπτωση η Αμερική δεν θα ευνοηθεί καθόλου και πολύ απλά θα επεκτείνει τα εδάφη της η Ρωσία. Για αυτό βλέπουμε την Αμερική να είναι προσκολλημένη στην Ουκρανία υποστηρίζοντας την.

  • Ρωσία: Η Ρωσία κήρυξε πόλεμο στην Ουκρανία με αιτία (που λειτουργεί μάλλον ως αφορμή) την απόφαση της δεύτερης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν συμφέρει το κράτος της Ρωσίας και κήρυξε πόλεμο κατά της Ουκρανίας λόγω του ότι η Ρωσία δεν θέλει να έχει σύμμαχο του ΝΑΤΟ δίπλα της. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η Ρωσία κήρυξε πόλεμο στη γειτονική της χώρα. Πιο συγκεκριμένα, αν υποθέσουμε ότι έχουν στην κατοχή τους την Ουκρανία έχουν τον έλεγχο της Μαύρης θάλασσας . Οι Ρώσοι χρειάζονται τμήματα της Νότιας Ευρώπης, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στις ζεστές νότιες θάλασσες αλλά μόνο στις βόρειες παγωμένες. Γενικότερα, η καταβολή της Ουκρανίας θα ήταν πολύ ευνοϊκό γεγονός για την Ρωσία και πολύ αρνητικό για τους άλλους. Ωστόσο ο πόλεμος που έχει σχεδόν συμπληρώσει ένα χρόνο δεν έχει τελειώσει και η Ρωσία πολιορκεί την Ουκρανία χωρίς αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της μεγάλης βοήθειας στην Ουκρανία από την Ευρώπη και από την Αμερική. Ως αποτέλεσμα μέσα στο ρωσικό κράτος υπάρχουν πολλά προβλήματα όπως ακρίβεια, πληθωρισμός, αναγκαστική στράτευση, ανεργία λόγω της φυγής επιχειρήσεων που διχάζουν τον λαό. 
  • Ουκρανία: Η Ουκρανία θέλησε να μπει στο ΝΑΤΟ πριν έχει χρόνο περίπου, παρά τις διαφωνίες της Ρωσίας. Η Ρωσία κήρυξε πόλεμο διαφωνώντας με αυτήν την κατάσταση και έχουμε πολλούς νεκρούς ήδη. Οι συνέπειες για την Ουκρανία είναι ολέθριες, καθώς είναι ένα κράτος που λόγω του πολέμου δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Η ζημιά που έχουν ήδη υποστεί είναι πολύ μεγάλη, επειδή τα έσοδα τους είναι περιορισμένα και δεν φτάνουν για την επιβίωση του πληθυσμού της και τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων. Αν η Ουκρανία κερδίσει τον πόλεμο θα αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση και θα έχει πάρα πολλά προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο. Θα πρέπει να πάρει δάνεια και να κάνει ουσιαστικά μια καινούργια αρχή η οποία θα είναι δύσκολη. Από την άλλη, αν ηττηθεί η Ουκρανία (πράγμα που δεν θα γίνει λογικά, διότι δεν θα αφήσει η Αμερική τόσο εύκολα την Ρωσία να επεκτείνει τα εδάφη της) θα μιλάμε για μία υπόδουλη Ουκρανία.


    Γενικότερα αυτός ο πόλεμος έχει προβληματίσει αρκετά όλον τον πλανήτη και αναμένουμε τις τελευταίες εξελίξεις και το τι θα γίνει όταν επιτέλους τελειώσει.   

  










Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz