Η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους, του Κωνσταντίνου Βαβανάτσου


Μετά  την πρώτη καραντίνα του 2020  σημειώθηκε αύξηση στη χρήση των Μ.Κ.Δ. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 κατά την καραντίνα η χρήση των μέσων αυτών αυξήθηκε κατά 10%, δηλαδή από 53% έγινε 63%. Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό αύξησης στους νέους. Επιπλέον, οι νέοι όλο και από μικρότερη ηλικία παίρνουν κινητό τηλέφωνο. Ενώ παλαιότερα οι νέοι παίρναν κινητό όταν τελειώνανε το Λύκειο, πριν από λίγα χρόνια παίρναν κινητό πριν αρχίσουν το Γυμνάσιο και τώρα πια παίρνουν στις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι να επηρεάζονται από τις απόψεις που ακούνε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει τα παραπάνω είναι ο Andrew Tate, ο οποίος εξέφραζε την άποψη του για κάποια θέματα και οι νέοι των θαύμαζαν για αυτά που έλεγε και τα εξελάμβαναν ως την αλήθεια και όχι ως απόψεις. Τώρα που ο Tate βρίσκεται στη φυλακή πολλά άτομα σε αρκετές χώρες, αλλά και εδώ στην Ελλάδα, κάνουν πορείες προσπαθώντας να τον ελευθερώσουν.



Ακόμη τα Μ.Κ.Δ. επηρεάζουν αρνητικά έναν νέο άνθρωπο κάνοντας τον να πιστεύει πως πρέπει να αποκτήσει το σώμα και τις απόψεις των ατόμων που βλέπει και ακολουθεί. Επίσης, συνήθως τους λένε πράγματα που δεν είναι αλήθεια και τους κάνουν να νομίζουν πως ό,τι κάνουν και λένε είναι λάθος. Επιπλέον, παρουσιάζουν μια στρεβλή αντίληψη των πραγμάτων και διασπείρουν αναληθείς ειδήσεις. Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που επικοινωνούν μέσω των λεγόμενων chat rooms έχουν λιγότερους φίλους  και κοινωνικές δεξιότητες από τα άτομα που δεν τα χρησιμοποιούν.
            















Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz