Δύο διαφορετικές απόψεις για τα ριάλιτι, της Μαρίνας - Θεοδώρας Τσακάλογλου και της Νταγίανας Ναζάι

 

Είναι απαραίτητες οι εκπομπές ριάλιτι στην καθημερινότητά μας;



Τα Αρνητικά των ριάλιτι 

Οι εκπομπές ριάλιτι έχουν εισβάλλει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Από τη μία πλευρά, ένα ποσοστό των ανθρώπων φρονούν ότι είναι μέσο διασκέδασης, ξεκούρασης και φυγής από την καθημερινότητα. Από την άλλην πλευρά, άλλοι πιστεύουν ότι είναι χάσιμο χρόνου για ποικίλους λόγους.

Ποιοι είναι οι λόγοι όσων τάσσονται κατά των ριάλιτι εκπομπών; Αρχικά, οι υποψήφιοι δείχνουν την προσωπική ζωή τους για να ξεχωρίσουν, ενώ κανονικά δε θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η προσωπική ζωή του καθενός. Στη συνέχεια, συνήθως οι υποψήφιοι είναι άεργοι άνθρωποι, με απόρροια να προβάλουν λανθασμένα πρότυπα στους νέους ανθρώπους. Ακόμα, υποδεικνύουν έναν λανθασμένο τρόπο ζωής για τους νέους, καθώς δημιουργούν την πεποίθηση πως μόνο η ομορφιά είναι αναγκαία για την επιτυχία ή ότι κάποιος δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για την επίτευξη του στόχου του. Επιπρόσθετα,  προβάλλουν ως μοναδικό σκοπό την απόκτηση χρημάτων μέσω διαπληκτισμών με άλλους ανθρώπους. Συλλήβδην, δύναμαι να αναφέρω ότι όταν βλέπουμε μία εκπομπή ριάλιτι με υποψηφίους χωρίς γενική παιδεία υποτιμούμε και τους ίδιους μας τους εαυτούς, δηλαδή προβαίνουμε σε υποτίμηση της νοημοσύνης μας. 

Συμπερασματικά, δεν είναι ωφέλιμες οι εκπομπές ριάλιτι για όλους τους παραπάνω λόγους, αφού δεν προσφέρουν κάτι χρήσιμο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Άλλωστε, υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα προγράμματα χαλάρωσης και διασκέδασης, όπως οι ταινίες.




Τα Θετικά των ριάλιτι

        Την τελευταία δεκαετία πολλές είναι οι εκπομπές ριάλιτι που βλέπουν καθημερινά οι άνθρωποι στην τηλεόραση τους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι υποτιμούμε την νοημοσύνη μας βλέποντας τέτοιου είδους εκπομπές, κάτι που δεν έχει καμία βάση και θα εξηγήσω και το γιατί.

        Τα ριάλιτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα. Η ρουτίνα και η δύσκολη καθημερινότητα είναι παράγοντες για τη δημιουργία πίεσης και άγχους και στους εργαζόμενους ενήλικες αλλά και στους μαθητές των σχολείων. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να καθόμαστε το βράδυ με την οικογένεια μας και να ξεχαστούμε λιγάκι; Τέτοιες εκπομπές είναι μέσα ψυχαγωγίας αλλά μπορεί να λειτουργήσουν και ως μέσα ενημέρωσης, όπως συμβαίνει σε ριάλιτι μαγειρικής. Επίσης, τα προβλήματα και η ίντριγκα που υπάρχει στα ριάλιτι μάς δίνουν την αφορμή να σχολιάσουμε και μάς δίνουν και ένα θέμα συζήτησης, με αποτέλεσμα να μάς δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με άλλα άτομα που δεν είχαμε πολύ καλή επαφή. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και το βασικότερο. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα ριάλιτι είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Είναι πολύ απλοί και έτσι ταυτιζόμαστε μαζί τους.

        Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη και άποψη για το πώς θα ψυχαγωγείται. Υπάρχουν άτομα που είναι σύμφωνοι και χαλαρώνουν με τα ριάλιτι και υπάρχουν και άτομα που δεν είναι σύμφωνοι και προτιμούν να δουν κάποια ταινία. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σωστό να υποτιμούμε τον άλλο και απλά πρέπει να σεβόμαστε τις διαφορετικές προτιμήσεις.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz