Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, της Νταγιάνας Ναζάι

 

    «Πονάω» φώναζε ο νεαρός άντρας, ενώ οι αστυνομικοί τον ξυλοκοπούσαν. «Πονάω» φώναζε και δε σταματούσαν τις βίαιες αυτές πράξεις. «Πονάω» φώναζε, αλλά κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» φώναζε και ο Τζόρτζ Φλόιντ ο οποίος όμως πέθανε. Και πέθανε άδικα!


 


    Πριν λίγες μέρες, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ ξυλοκόπησαν νεαρό άντρα κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Με τις πληροφορίες που έχουμε δε γνωρίζουμε για ποιον λόγο έγινε η σύλληψη του νεαρού άντρα, κάτι που φυσικά δεν αναιρεί ό,τι έγινε αργότερα. Οτιδήποτε και αν έκανε ο άντρας – που, όπως ξέρουμε από τις μαρτυρίες, μάλλον ήταν το γεγονός ότι δεν φορούσε μάσκα για μία στιγμή – δεν μπορεί ο κάθε αστυνομικός να βιαιοπραγεί απέναντι σε πολίτες. Επειδή έχουν μία «εξουσία» - σε εισαγωγικά εξουσία – έχουν το θράσος και την αυθάδεια να την καταχραστούν και να κάνουν κακό σε έναν αθώο πολίτη για να επιβάλουν απόψεις. Οι αστυνομικοί υπάρχουν για να μάς προστατεύουν από όσα φοβόμαστε. Με τα γεγονότα αυτά όμως τώρα πια πρέπει να φοβόμαστε και τους αστυνομικούς! Εξηγήσεις έδωσε η ΕΔΕ λέγοντας πως ο νεαρός άντρας «αντιστάθηκε» και προσπάθησε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς. Από τα βίντεο που υπάρχουν στην δημοσιότητα, όμως, δε βλέπουμε τον άντρα να αντιστέκεται! Όμως, ναι, προσπάθησε να ξεφύγει! Για να σωθεί όμως. Γιατί όσο οι άντρες της ΔΙΑΣ τον ξυλοκοπούσαν εκείνος φώναζε «Πονάω!» και ρώταγε συνέχεια τι έκανε και τον χτυπάνε. Όμως, οι αστυνομικοί φαίνεται πως δεν είχαν την διάθεση να τον αφήσουν και συνέχισαν τις βίαιες αυτές ενέργειες. Και όχι μόνο αυτό! Στο βίντεο φαίνεται πως δύο γυναίκες που προσπάθησαν να τους σταματήσουν χτυπήθηκαν η καθεμία από μία φορά από το γκλοπ ενός αστυνομικού. Οι αστυνομικοί δεν έδειξαν σεβασμό και ήθος απέναντι στους πολίτες που προστατεύουν, αλλά κατάφεραν μόνο να δείξουν ότι είναι ανάξιοι για μία τέτοια θέση και δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς.

    Η βία δεν είναι ποτέ λύση! Σε αυτήν την περίπτωση ειδικά που ο άνθρωπος βγήκε απλά για να ανασάνει λίγο και για να βγάλει την μάσκα και που δεν αντιστεκόταν καν και απλά φώναζε «Πονάω». Η βία έχει πάρα πολλές συνέπειες. Πρώτα από όλα στο άτομο που τη δέχεται. Μπορεί κάποιος να χτυπήσει, αλλά και να χάσει και τη ζωή του, όπως συνέβη με τον Φλόιντ στην Αμερική. Η μεγαλύτερη συνέπεια όμως εντοπίζεται στις αντιλήψεις των περισσότερων ανθρώπων. Στην βία απαντάμε με βία. Και έτσι συνέβη λοιπόν. Μετά από το επεισόδιο αυτό πολλές ήταν οι εξεγέρσεις των πολιτών για να διαδηλώσουν για τον ξυλοδαρμό ενός αθώου πολίτη. Και έτσι συνέβη και στην Αμερική. Μετά τον θάνατο του άτυχου άντρα, οι συμπολίτες του εξεγέρθηκαν. Και οι διαδηλώσεις αυτές κράτησαν για περισσότερο από έναν μήνα και συνεχίζουν ακόμα και θα συνεχιστούν ακόμα, ώσπου να αποδοθεί δικαιοσύνη στην οικογένεια του άτυχου άντρα αλλά και οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους «αστυνομικούς». Έτσι και εδώ πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στους αστυνομικούς που βιαιοπραγήσανε αλλά και στους αστυνομικούς που έκατσαν άπραγοι, καθώς θα μπορούσαν κάλλιστα να προσπαθήσουν να σταματήσουν τους συναδέλφους τους.









Επισκεφθείτε τον Μετεωρολογικό Σταθμό των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων στο meteo.gr :



Quiz